Bowlingens Historia

Bowling är en sport där man använder sig av ett klot och tio käglor. Med klotet ska du välta dessa käglor, som står uppställda i ett triangelformat mönster längst ner på en bana. Både klotet och käglorna är vanligtvis gjorda av hårdplast och banan brukar vara tillverkad av laminat eller trä.

Ser man till bowling i Sverige kom den första bowlinghallen redan 1909. Platsen var Hotell Regina i Stockholm. Numera finns det så många som 250 olika bowlinghallar runt om i Sverige och det totala antalet banor uppgår till 2500. Jämför man med USA, där bowling har en ännu starkare tradition, är antalet bowlinghallar 7000 och antalet banor mer än 140 000 stycken. I Sverige är det fler än 30 000 personer som kan betecknas som aktiva bowlare. Vartannat år spelas VM i bowling, i 2003 var det Malaysia som var värdland. Detta år var det sista gången som bowling VM spelades med blandade lag, det vill säga både herrar och damer på samma. Sedan dess har damerna istället spelat i Danmark år 2005, i Mexico 2007 och kommer att spela i USA 2009. När det gäller herrarnas bowling VM har det spelats i Korea 2006 och i Thailand 2008.

Men hur spelas då bowling? Här kommer vi kortfattat att redogöra för bowlingens regler. För det första består spelet av serier på mellan 10 och 12 uppställningar. Varje spelare har två försök var att välta käglorna i en uppställning. Om du lyckas att fälla alla käglor på samma försök betecknas detta som strike. Lyckas du inte förrän vid andra försöket kallas det spärr. Om du efter ditt första försök att välta käglorna i en uppställning får minst två käglor ståendes kvar och ett mellanrum emellan, kallas det får hål eller split. Du får inte använda bägge händerna under en och samma match, väljer du att börja med vänster hand måste du alltså spela hela matchen med vänstern och får inte byta till höger. Det är dock lov att använda sig av en så kallad dubbelhandsfattning, där du med ena handen stöder klotet och med den andra handens fingrar i hålen på klotet. Vanligtvis använder man sig inte av tumhålet då man spelar med dubbelhandsfattning.

Kloten kommer i olika viktklasser och i olika färger beroende av dessa. På utsidan av ett avancerat bowlingklot är utsidan gjord av uretanplast, som gör det möjligt att skruva klotet mer än mindre avancerade klot.